Няма доказани случаи на грип до момента, съобщи тяНяма доказани случаи на грип до

...
Няма доказани случаи на грип до момента, съобщи тяНяма доказани случаи на грип до
Коментари Харесай

Ива Христова: Очакваме сериозна грипна вълна през ноември

Няма потвърдени случаи на грип до момента, заяви тя

Няма потвърдени случаи на грип до момента. Със захлаждането на времето още през ноември евентуално ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има покачване. Пикът ще е през януари или февруари. Вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, тъй като имунитетът отслабна. Това сподели в ефира на " Твоят ден " по   директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

По думите ѝ има покачване на острите респираторни болести, породени от редица други вируси. " Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е вид А, H3N2, той е включен във имунизацията и господства от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват внезапно. Има и обща изнемощялост с болки по тялото. По същия метод може да се стартира и коронавирус ", изясни проф. Христова.

Тя прикани към имунизация. " Не се чака огромна коронавирус вълна. Не можем да предвидим дали вирусът няма да мутира още веднъж. Разработва се ваксина за коронавирус и грип, само че няма да е подготвена за този сезон. Сега в един и същи ден можем да се имунизираме и за двете. Рисковата група са възрастни над 65 година, също и младежи с хронични болести. Намаляват хората, които не са се срещали с вируса. Ковид ще господства над грипа ", счита тя. И добави, че маската защищава на 90%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР